Fysica & Sterrenkunde

De studie van fysica en sterrenkunde is weggelegd voor mensen met een uniek talent: de combinatie van een praktisch vernuft (opzetten en interpreteren van experimenten) met een abstracte geest (wiskunde). De fysica wil het gedrag van materiële systemen onder de meest uiteenlopende omstandigheden beschrijven en begrijpen.



Studenten


Oscar Marchand

Fysica en Sterrenkunde

hallo iedereen. Ik ben Oscar en ik studeer ondertussen voor het derde jaar Fysica&Sterrenkunde. Fysica heeft me altijd geïnteresseerd, en dat is enkel maar vergroot door te studeren aan de Universiteit. Ik zit ook al drie jaar bij WiNA en zit nu voor het eerst in het Praesidium.

Als er vragen zijn over Fysica of Sterrenkunde mag je mij altijd contacteren!

Contacteer Oscar Marchand via mail: Oscar.Marchand@wina-gent.be.


FAQ

Aan andere universiteiten worden Fysica en Sterrenkunde apart gegeven. Hoe zit dat aan de UGent?

Aan de Universiteit Gent vormen deze één opleiding. Dit zorgt ervoor dat je al vanaf je eerste jaar meteen enkele sterrenkundevakken hebt. Je zal ook vaak in fysicavakken toepassingen zien van de sterrenkunde. Naarmate je verder gaat in de opleiding zal je meer de keuze hebben om een bepaalde richting uit te gaan.

Hoe zit dat eigenlijk met keuzevakken?

De bachelor Fysica & Sterrenkunde is grondig hervormd waardoor er nu nog meer ruimte is voor keuzevakken. Deze kan je zelf invullen door te kiezen uit een aanbod van fysica-gerelateerde vakken of vakken uit het aanbod van andere opleidingen, zoals de Informatica of de Wiskunde. In de master zal je zelfs nog meer keuze hebben in de vakken die je volgt. Op die manier kan je specifiek studeren in het vakgebied dat je echt interesseert.

Hoeveel uren wiskunde in het middelbaar wordt er aangeraden voor de opleiding Fysica & Sterrenkunde?

Fysica is natuurlijk zeer wiskundig en dus heb je best wel een goede basis wiskunde om te starten aan de opleiding. In het middelbaar is 6 uur wiskunde zeker voldoende, maar dit is geen vereiste. Indien je 6 of 8 uur wiskunde in het middelbaar gedaan hebt, en dit ging goed, dan zal je waarschijnlijk ook geen problemen ondervinden in de opleiding. Als je minder wiskunde hebt gehad in het middelbaar, is het misschien wel aan te raden om een vakantiecursus wiskunde te volgen. Deze worden in september georganiseerd door de UGent, meer informatie kan je op onderstaande website vinden. https://www.ugent.be/we/nl/onderwijs/vakantiecursussen

Is de opleiding Fysica & Sterrenkunde eerder theoretisch of ook heel toegepast?

De opleiding Fysica & Sterrenkunde wordt gegeven vanuit een theoretisch standpunt. Je zal zeker enkele toepassingen zien, maar daar ligt niet de focus. Dit is één van de grote verschillen met de opleiding Burgerlijk Ingenieur (Toegepaste Natuurkunde). In de Fysica ga je vooral dieper in op de theorie en probeer je bepaalde inzichten te verwerven.

Heb ik een laptop nodig voor mijn opleiding?

De UGent hanteert het Bring Your Own Device principe. Voor de opleidingen Informatica, Wiskunde en Fysca & Sterrenkunde volstaat een basismodel. Je moet zeker geen nieuw model aanschaffen, als je er toch een nieuwe zou aanschaffen kan je op onderstaande site de verwachte specificaties nakijken. Het is echter niet nodig om een dure laptop aan te schaffen. Je wordt niet verwacht zelf zware programma's te moeten draaien. Een gewone allround laptop is dus zeker al voldoende! https://www.ugent.be/we/nl/voor-toekomstige-studenten/laptopwetenschappen.pdf

Moet ik op kot gaan als ik aan de universiteit kom studeren?

Dat is eigenlijk niet nodig. De lesroosters laten over het algemeen vrij goed toe om elke dag te pendelen. Net iets meer dan de helft van de studenten zit in Gent op kot; de rest pendelt.

Is de overstap van het middelbaar naar de universiteit echt zo moeilijk?

Als student aan de universiteit zal je snel merken dat heel wat zaken anders verlopen dan in het middelbaar. Dit vraagt misschien wel even tijd om te wennen. Maar onthoud steeds dat je er niet alleen voor staat. Proffen en assistenten zullen je in het begin zeker genoeg begeleiden. Verder heb je nog de studieondersteuning van de UGent en ook WiNA staat steeds klaar om studenten te helpen bij hun studies. Maak je dus zeker geen zorgen over de overstap naar de universiteit.