Ondersteuning

Elke student kan ondersteuning gebruiken

Studeren aan de universiteit is niet altijd even simpel en soms gaat het al wat moeilijker. Daarom is het belangrijk op tijd hulp te zoeken. Zowel binnen de faculteit als daarbuiten zijn er heel wat instanties en organisaties met als enige doel de studenten ondersteunen.

Op deze pagina vind je een uitgebreid overzicht van alle diensten je kan aanspreken op wat extra ondersteuning te krijgen. Heb je daarnaast nog vragen of weet je niet meteen waar je terecht kan, aarzel dan niet om contact op te nemen met WiNA. Wij helpen je graag verder zodat je de hulp krijgt die je nodig hebt.


Hulp nodig bij je studies?




Lig je even in de knoop met jezelf?

WiNA loodst elke student vlot door zijn studies!

Of je nu een nieuwe student aan de UGent bent, of al wat ervaring hebt opgedaan, een beetje extra hulp kan altijd van pas komen. De UGent zet enorm in op de ondersteuning van haar studenten. Omdat we merken dat heel wat studenten de weg naar de juiste dienst binnen de UGent niet vinden, hebben we alle diensten omtrent studiebegeleiding hieronder even opgelijst.

Monitoraat

Het monitoraat van de faculteit Wetenschappen is er voor alle studenten binnen de Faculteit. Het is een vertrouwelijk en vlot toegankelijk aanspreekpunt. Je kan er terecht voor heel wat verschillende zaken. De belangrijkste hebben we hieronder even opgelijst.

Meer informatie kan je ook steeds terugvinden op de website van het monitoraat of op de Ufora infosite.

Trajectbegeleiding

Voor vragen over je curriculum en studieloopbaan, of problemen met studievoortgang.

Contactpersoon: Beata De Vliegher (Beata.DeVliegher@UGent.be)

Tutoraat

Studeren aan de universiteit vereist een grote zelfstandigheid en discipline. Via het tutoraat helpen tutors eerstejaarsstudenten hun draai te vinden in het universitaire leven.

Contactpersoon: Beata De Vliegher (Beata.DeVliegher@UGent.be)

Algemene studiebegeleiding

Voor algemene vragen in verband met studiemethode en -planning. Je kan terecht voor een individueel gesprek, maar er worden ook groepssessies gegeven.

Contactpersoon: Sandra Vangestel (Sandra.Vangestel@UGent.be)

Vakinhoudelijke studiebegeleiding

Voor bijkomende vragen en extra oefeningen i.v.m. de vakken Wiskunde, Fysica, Chemie (mogen echter niet het onderwerp uitmaken van je opleiding).

Contactpersoon: Beata De Vliegher (Beata.DeVliegher@UGent.be)


Afdeling studieadvies

Voor inhoudelijke vragen over opleidingen, bij vragen over de haalbaarheid van je studies, over keuzemomenten.

Klik hier voor meer informatie

Aanspreekpunt student en functiebeperking

De medewerkers van het Aanspreekpunt voorzien specifieke begeleiding en ondersteuning van studenten met een functiebeperking. In overleg wordt er gezocht naar redelijke aanpassingen om het studeren beter haalbaar te maken. Voor de faculteit Wetenschappen is het aanspreekpunt Evelien Halewyck (Evelien.Halewyck@UGent.be).

Klik hier voor meer informatie
WiNA denkt aan het mentaal welzijn van al haar studenten!

Of je nu een nieuwe student aan de UGent bent, of al wat ervaring hebt opgedaan, een beetje extra hulp kan altijd van pas komen. De UGent zet enorm in op de ondersteuning van haar studenten. Omdat we merken dat heel wat studenten de weg naar de juiste dienst binnen de UGent niet vinden, hebben we alle diensten omtrent mentaal welzijn hieronder even opgelijst.

Als je gewoon eens uw hart wilt luchten, kan je ook altijd sturen naar iemand van het praesidium. We helpen je dan graag verder!

Start to Talk

Start to talk is een warm project dat zich richt op het mentaal welzijn bij studenten. Het is een project door studenten voor studenten. Via een praatgroep wordt er gesproken over zaken waar studenten het moeilijk mee hebben. Deze onderwerpen worden vaak niet besproken in het dagelijkse leven. Mensen voelen zich beschaamd of zwak omdat ze het moeilijk hebben. Wij ondervinden dat ze tijdens de praatgroep hun hart kunnen luchten en open kunnen praten over hun gevoelens. Ondanks het feit dat de meesten elkaar niet kennen, merken we een wederzijds respect en vertrouwen naar elkaar toe.

Tijdens een sessie wordt vaak beseft dat we niet alleen zijn en dit schept een diep gevoel van verbondenheid. Praten helpt, blijf niet met je probleem zitten en kom gerust eens langs op een van onze maandelijkse sessies. Je mag ons altijd een mailtje sturen: starttotalk@bemsa-gent.be.

Klik hier voor meer informatie
Studentenpsychologen

Op de afdeling Studieadvies staan meerdere psychologen ter beschikking om studenten te begeleiden die met hun studies in de knoei zijn geraakt. Soms gaat het om verkeerde studiegewoonten maar ook persoonlijke problemen kunnen het studeren en het leven aan de universiteit bemoeilijken:

Studiegebonden problemen

Een tekort aan interesse en/of motivatie om te studeren, uitstelgedrag, perfectionisme, (examen)stress, faalangst, geen of een niet efficiënte studie-aanpak, geheugen- en/of concentratieproblemen,...

Persoonlijke problemen

Piekeren, aanpassingsproblemen, relationele problemen, assertiviteit, angst of neerslachtigheid ... Je kan bij de studentenpsychologen terecht voor een persoonlijk gesprek, maar zij geven ook trainingen in groep over uitstelgedrag, faalangst ...

Klik hier voor meer informatie
Wel in je vel aan de UGent

Als student is het niet alle dagen feest: soms heb je veel aan je hoofd of is het moeilijk je weg te zoeken. Wist je dat je voor élke kwestie - hoe klein of ‘onschuldig’ ze ook lijkt – wel ergens terechtkan? Blijf er dus niet alleen mee zitten!

Klik hier voor meer informatie

Er is ook een cursus-site op Ufora, maar verwar deze zeker niet met de vakken die je daar ook kan vinden. Deze Uforapagina bevat verschillende modules voor verscheidene problemen. Heb je last van faalangst? Bekijk zeker de module ‘Faalangst en uitstelgedrag’. Val je moeilijk in slaap? Hiervoor kan je terecht bij de module ‘Angst, piekeren, slaapproblemen, en andere zorgen'.

PS: Voor expliciete vragen kan je steeds anoniem een vraag stellen op het discussieforum.

Ga naar de Ufora site
Epione

Epione is de online chatlijn van de Gentse Studentenraad, voor en door studenten!

Bij epione kan je anoniem terecht voor een 1 op 1 gesprek over al je problemen of vragen. Hoewel we geen professionele hulp bieden, kunnen we je wel al op weg zetten door een luisterend oor aan te bieden, raad te geven en je eventueel door te verwijzen naar een van de universitaire hulpdiensten of externe hulp.

Hoe groot of klein je problemen ook zijn, je staat er niet alleen voor! Kom gerust eens langs en durf praten, het kan zoveel deugd doen!

Klik hier voor meer informatie
Wat Wat

WAT WAT is een platform van meer dan 70 organisaties (denk aan Awel, Sensoa, VDAB, Publiq, Child Focus, etc.) die jongeren willen informeren en toeleiden naar advies of hulp. Door de krachten te bundelen onder 1 merknaam is WAT WAT het referentiepunt voor jongeren met vragen. De Ambrassade coördineert WAT WAT in opdracht van de Vlaamse Overheid.

Klik hier voor meer informatie
Trustpunt

Word je binnen de UGent geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag? Weet dan dat je er niet alleen voor staat. Je kan terecht bij Trustpunt, een team van vertrouwenspersonen, gratis en in alle discretie voor: een luisterend oor, info of advies over mogelijke procedures, ondersteuning om het probleem zelf aan te pakken, bemiddeling met andere betrokken, een doorverwijzing,…

Klik hier voor meer informatie
Zelfmoordlijn

Praat over je zelfmoordgedachten. Onze deskundige vrijwilligers luisteren naar jouw verhaal. Anoniem, eerlijk en zonder oordeel. Ben je bezorgd om iemand in je omgeving die aan zelfmoord denkt? Wil je er graag zijn voor die persoon, maar weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? Ook daarvoor kan je terecht bij de Zelfmoordlijn.

Klik hier voor meer informatie
Druglijn

Drank, drugs en pillen kunnen een grote invloed hebben op je leven. Ook gokken of gamen kunnen meer impact hebben dan je zou willen. Hoe ga je daar best mee om? Hoe hou je je gebruik onder controle?

Er duiken heel wat kopzorgen op als iemand waar je om geeft drank, drugs of pillen misbruikt, overmatig gamet of gokt. De Druglijn geeft je advies op maat.

Bij De Druglijn kan je terecht met al je vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken. Voor informatie, een eerste advies of voor adressen voor hulp en preventie. Anoniem, objectief en zonder te oordelen of veroordelen.

Klik hier voor meer informatie