Informatica
Informatica is meer dan het handig gebruik maken van bestaande programma's en meer dan het neerschrijven of aanpassen van die programma's. Het is een wetenschap die zich bezighoudt met de praktische en theoretische aspecten van de verwerking van gegevens tot informatie met behulp van computers.
Studenten
Marieke Sinnaeve
Informatica
Ik ben Marieke en start aan mijn derde jaar informatica. In het middelbaar was wiskunde mijn betere vak en wou dus hierin verder studeren. Ik was ook graag bezig met computers dus heb daarom voor informatica gekozen omdat dit een goeie combinatie is tussen die twee.
Ik had nog niet echt programmeerervaring toen ik begon dus zo zie je maar dat deze richting ook mogelijk is voor mensen zonder die ervaring. Het kan in het begin misschien wat overweldigend zijn maar dat betert snel.
Voor de rest ben ik ook zeer actief binnen WiNA. Momenteel ben ik IT (2022-2023) dus mij zul je vaak terugvinden op onze clubavonden en activiteiten.
Mocht je vragen hebben over de richting, WiNA, het studentenleven,… mag je mij altijd een mailtje sturen.
FAQ
Is de overstap van het middelbaar naar de universiteit echt zo moeilijk?
Als student aan de universiteit zal je snel merken dat heel wat zaken anders verlopen dan in het middelbaar. Dit vraagt misschien wel even tijd om te wennen. Maar onthoud steeds dat je er niet alleen voor staat. Proffen en assistenten zullen je in het begin zeker genoeg begeleiden. Verder heb je nog de studieondersteuning van de UGent en ook WiNA staat steeds klaar om studenten te helpen bij hun studies. Maak je dus zeker geen zorgen over de overstap naar de universiteit.
Moet ik op kot gaan als ik aan de universiteit kom studeren?
Dat is eigenlijk niet nodig. De lesroosters laten over het algemeen vrij goed toe om elke dag te pendelen. Net iets meer dan de helft van de studenten zit in Gent op kot; de rest pendelt.
Heb ik een laptop nodig voor mijn opleiding?
De UGent hanteert het Bring Your Own Device principe. Voor de opleidingen Informatica, Wiskunde en Fysca & Sterrenkunde volstaat een basismodel. Je moet zeker geen nieuw model aanschaffen, als je er toch een nieuwe zou aanschaffen kan je op onderstaande site de verwachte specificaties nakijken. Het is echter niet nodig om een dure laptop aan te schaffen. Je wordt niet verwacht zelf zware programma's te moeten draaien. Een gewone allround laptop is dus zeker al voldoende! https://www.ugent.be/we/nl/voor-toekomstige-studenten/laptopwetenschappen.pdf
Hoeveel uren wiskunde in het middelbaar wordt er aangeraden voor de opleiding Informatica?
Naast programmeren en enkele technische computervakken wordt er ook veel aandacht besteed aan wiskundige inzichten in de informatica. In het middelbaar is 6 uur wiskunde zeker voldoende, maar dit is geen vereiste. Indien je 6 of 8 uur wiskunde in het middelbaar gedaan hebt, en dit ging goed, dan zal je waarschijnlijk ook geen problemen ondervinden in de opleiding. Als je minder wiskunde hebt gehad in het middelbaar, is het misschien wel aan te raden om een vakantiecursus wiskunde te volgen. Deze worden in september georganiseerd door de UGent, meer informatie kan je op onderstaande site terugvinden. https://www.ugent.be/we/nl/onderwijs/vakantiecursussen
Hoeveel studenten zitten er per jaar in de opleiding Informatica? Hoe zien de lessen er dan uit?
Elk jaar starten er een honderdtal studenten in de eerste bachelor. Naar het tweede jaar toe stoppen er een aantal studenten of doen ze het eerste jaar opnieuw. De groep uit het tweede jaar blijft dan grotendeels behouden tot de master. Door het beperkte aantal studenten hebben jullie (onder voorbehoud van de coronamaatregelen) altijd samen les. Dit kan zowel in een auditorium als in een gewoon klaslokaal zijn.
Is de richting Informatica eerder theoretisch of ook heel toegepast?
In het algemeen is de opleiding informatica eerder een theoretische opleiding. De theoretische concepten die vaak een wiskunde onderbouw hebben worden dan verder verduidelijkt in de oefeningensessies. Vanaf het tweede jaar zijn er echter enkele vakken die zich vooral toespitsen op het praktische ontwerp van software maar deze zijn nog steeds in de minderheid.
Hoeveel uur wordt er verwacht om per dag te studeren?
In het eerste jaar wordt normaal gezien alle leerstof tijdens de lessen verwerkt. Waarschijnlijk zal je dit achteraf nog wel eens willen overlopen en er zijn ook oefeningen die je nog kan maken. De universiteit en de opleiding Informatica in het bijzonder laat je hier bijna volledig vrij in om dit zelf in te plannen. Hoeveel uur je nodig hebt om de lessen te verwerken hangt af van vak tot vak en van student tot student. In latere jaren zal een groot deel van jullie studietijd ingepalmd worden door projectwerk. Hou hier dus zeker rekening mee in je planning zodat je in de examenperiode zeker niet voor verassingen komt te staan.