Wiskunde

Wiskunde is een zelfstandige wetenschap, maar tegelijkertijd ook een discipline die parallel loopt met verschillende andere wetenschappen en er voortdurend mee in wisselwerking staat. Soms is die wisselwerking heel direct en logisch maar soms ook indirect en onverwacht.Studenten


Sarah De Souter

Wiskunde

Ik ben Sarah De Souter en ik begin dit jaar aan mijn 2e jaar in de bachelor wiskunde (met minor informatica). Ik heb voor wiskunde gekozen omdat ik in het middelbaar ook altijd al geïnteresseerd was in wiskunde en er graag meer zou mee doen in de toekomst. Een van mijn favoriete aspecten aan de opleiding is dat er nog steeds veel tijd aan oefeningen (die overigens wel wat uitdagender zijn dan in het middelbaar) wordt gespendeerd.

Naast studeren, spendeer ik mijn vrije tijd graag bij WiNA en ik ben dit jaar dan ook deel van het doopcomité.

Voor vragen over de opleiding, de leerstof, WiNA of gewoon het studentenleven op zich kan je altijd bij mij terecht.

Contacteer Sarah De Souter via mail: sarah.desouter@ugent.be.

Lisa De Troy

Wiskunde

Ik ben Lisa De Troy, studente wiskunde aan de UGent en begin nu aan mijn 2e bachelor met minor informatica.

Ik vond wiskunde in het middelbaar altijd al interessant en word graag uitgedaagd, het is daarom dat ik voor wiskunde heb gekozen. Wat ik ook leuk vind, is dat we al vanaf het 2e jaar een curriculum kunnen 'personaliseren' door de minors, zo heb je binnen de opleiding toch nog veel keuzes.

Moesten jullie vragen hebben over de opleiding of praktische zaken mogen jullie deze altijd aan mij stellen.

Contacteer Lisa De Troy via mail: lisa.detroy@ugent.be.

Astrid Snijders

Wiskunde

Hoi! Ik ben Astrid en zit in mijn tweede jaar van de bachelor wiskunde (met minor natuurkunde).

Wat ik zo leuk vind aan deze opleiding is dat elk onderdeel van de wiskunde zo verschillend is, dat je je nooit verveelt, en dat het nooit te veel van hetzelfde is. Die afwisseling in wiskunde miste ik erg in het middelbaar, dus ik ben blij dat dit nu wel zo is! Buiten wiskunde hou ik van fitnessen en gezonde voeding, afspreken met vriendinnen en van pasta!

Contacteer Astrid Snijders via mail: Astrid.Snijders@UGent.be.


FAQ

Moet ik op kot gaan als ik aan de universiteit kom studeren?

Dat is eigenlijk niet nodig. De lesroosters laten over het algemeen vrij goed toe om elke dag te pendelen. Net iets meer dan de helft van de studenten zit in Gent op kot; de rest pendelt.

Heb ik een laptop nodig voor mijn opleiding?

De UGent hanteert het Bring Your Own Device principe. Voor de opleidingen Informatica, Wiskunde en Fysca & Sterrenkunde volstaat een basismodel. Je moet zeker geen nieuw model aanschaffen, als je er toch een nieuwe zou aanschaffen kan je op onderstaande site de verwachte specificaties nakijken. Het is echter niet nodig om een dure laptop aan te schaffen. Je wordt niet verwacht zelf zware programma's te moeten draaien. Een gewone allround laptop is dus zeker al voldoende! https://www.ugent.be/we/nl/voor-toekomstige-studenten/laptopwetenschappen.pdf

Is de overstap van het middelbaar naar de universiteit echt zo moeilijk?

Als student aan de universiteit zal je snel merken dat heel wat zaken anders verlopen dan in het middelbaar. Dit vraagt misschien wel even tijd om te wennen. Maar onthoud steeds dat je er niet alleen voor staat. Proffen en assistenten zullen je in het begin zeker genoeg begeleiden. Verder heb je nog de studieondersteuning van de UGent en ook WiNA staat steeds klaar om studenten te helpen bij hun studies. Maak je dus zeker geen zorgen over de overstap naar de universiteit.

Welke minoren kan ik kiezen en wat houden deze juist in?

De bachelor wiskunde heeft vijf verschillende minoren (biowetenschappen, economie, informatica, natuurkunde en onderwijs). Deze gelden als een uitbreiding van de opleiding buiten het gebied van de wiskunde. Vanaf het tweede jaar kies je drie vakken uit één minor. In het eerste jaar hoef je hier dus eigenlijk nog niet te veel aan te denken, maar indien je toch al meer informatie wilt, kan je op onderstaande website eens een kijkje nemen. https://wiskunde.ugent.be/wiskunde-aan-ugent/bachelor-minor.php

Wordt de wiskunde vooral theoretisch behandeld of komen er ook veel toepassingen aan bod?

De opleiding wiskunde is een theoretische opleiding dus de meeste vakken zullen weinig toepassingen aanbieden. Daartegenover staan dan een aantal vakken verspreid over de opleiding die vallen onder de toegepaste tak van de wiskunde en zich dus zullen focussen op het gebruiken van wiskunde. Dus dit is iets dat zeer sterk afhangt van het vak.

Hoeveel uur wiskunde in het middelbaar is aangeraden? Is het veel moeilijker als ik 6u wiskunde heb gedaan?

6 uur wiskunde is de aangeraden hoeveelheid. Hierdoor heb je zeker alle voorkennis die je nodig hebt. Als je meer uren wiskunde hebt gedaan, zal je een aantal zaken misschien als herhaling zien teruggekomen, maar dat zal beperkt zijn. Het verschil tussen 6 uur en bijvoorbeeld 8 uur wiskunde valt op de universiteit heel snel weg. Als je minder dan 6 uur wiskunde hebt gevolgd, is het misschien wel aan te raden om een vakantiecursus wiskunde te volgen. Deze worden in september georganiseerd door de UGent, meer informatie kan je op de site hieronder vinden. https://www.ugent.be/we/nl/onderwijs/vakantiecursussen

Wat kan ik hier later mee worden?

Met wiskunde kan je veel verschillende kanten op. Er zijn natuurlijk de voor de hand liggende jobs als leerkracht of iets in de financiële sector. Maar ook in de bedrijfswereld is er veel vraag naar wiskundigen omwille van hun competenties in data-analyse en analytisch denken.

Lijkt de wiskunde van de universiteit op wat wij in het middelbaar zien of verschilt dit heel hard?

In het eerste semester van het eerste jaar vertrekken de meeste wiskundevakken van concepten die je in het middelbaar al gezien hebt. Latere vakken introduceren volledig nieuwe begrippen en bouwen hierop voort. Afhankelijk van hoeveel uitbreiding je in het middelbaar gekregen hebt, zal je hier en daar nog ideeën herkennen waar je reeds mee in aanraking bent geweest. De manier waarop deze wiskunde aangeboden wordt, is wel wat verschillend. In plaats van specifieke problemen of vraagstukken oplossen, ga je eerder de theoretische kant op en onderzoeken wat de eigenschappen van bepaalde concepten zijn.

Hoeveel uur wordt er verwacht om per dag te studeren?

In het eerste jaar wordt normaal gezien alle leerstof tijdens de lessen verwerkt. Waarschijnlijk zal je dit achteraf nog wel eens willen overlopen en er zijn ook oefeningen die je nog kan maken. De universiteit en de opleiding wiskunde in het bijzonder laat je hier bijna volledig vrij in om dit zelf in te plannen. Hoeveel uur je nodig hebt om de lessen te verwerken hangt af van vak tot vak en van student tot student.

Wordt het niet na een tijdje eentonig en saai om alleen wiskunde te leren of blijft de nieuwe wiskunde interessant?

De nieuwe wiskunde blijft zeker interessant omdat er zoveel wiskunde is om te ontdekken. Wiskunde wordt onderverdeeld in 60 deelgebieden die elk nog verschillende onderverdelingen hebben. Geen twee vakken behandelen dus hetzelfde stukje wiskunde. Telkens wordt er iets nieuw geïntroduceerd en uitgewerkt.

Hoeveel studenten zitten er per jaar in de opleiding Wiskunde? Hoe zien de lessen er dan uit?

Elk jaar starten er tussen de 40 en de 50 studenten in de eerste bachelor. Naar het tweede jaar toe stoppen er een aantal studenten en dan blijven er 20 tot 30 studenten over. Deze groep blijft dan grotendeels behouden voor de rest van de opleiding. Door het beperkte aantal studenten hebben jullie (onder voorbehoud van de coronamaatregelen) altijd samen les. Dit kan zowel in een auditorium als in een gewoon klaslokaal zijn.