Benjamin Huyghe 2 maanden geleden
Voor vele wiskundigen is dit een vrij zwaar vak, het is zeer veel theorie en de cursus is meestal vrij onduidelijk en onvolledig, waardoor het studeren vaak vrij frustrerend is: schep voor jezelf orde in de chaos! Naar de hoorcolleges komen is ten zeerste aangeraden: professor Vrielinck geeft vlot en enthousiast les, waardoor dit een vrij aangename manier vormt om de leerstof te verwerken. Zorg dat je de theorie doorheen het jaar voldoende bijhoudt en inoefent, het is echt wel vrij tot zeer veel.
Op het theorie-examen (dat voor 13 punten meetelt) vraagt de prof letterlijk bewijzen van wetten (Ampère, Gauss, Faraday, Snel, …) en uitwerkingen van voorbeelden (elektrisch/magnetisch veld bij oneindig geladen draad, …). Dit is vrij eenvoudig te voorspellen en kan je enorm veel punten opleveren, bereid je dus zeker goed voor hierop een maak in Theoretische Mechanica-stijl een modelvragen lijstje met deze soort vragen. Als je naar oude examens kijkt en rekening houdt met de hierboven vermelde stijl van de prof zal het theorie-examen zeker goed komen.
De oefeningen voor dit vak zijn zeer lastig voor velen en de werkcolleges helpen hier meestal vrij weinig bij. Dit gecombineerd met een onvolledige oplossingenbundel maakt samenwerken en communiceren met medestudenten voor de oefeningen haast cruciaal.
Mijn laatste tip: H4,11 en 12 zijn kleine en relatief eenvoudige hoofdstukken. Leer deze enorm goed! Ze worden nog verdacht vaak bevraagd en zijn echte puntenpakkers, laat deze a.u.b. niet liggen!
Vaak gestelde vragen voor het theorie-examen zijn:
- (On)gedwongen trillingen (H4)
- Versnelde lift (H5)
- Lengtekrimp en tijdsrek opstellen (H5)
- Alles rond de oneindig lange geladen draad (H7, 8 & 9)
- Potentiaal van een lineaire kwadrupool (H7)
- Elektrisch veld en potentiaal van 2 evenwijdige vlakken met/zonder lading ertussen a.d.h.v. Laplace & Poisson (H9)
- Wetten van Gauss, Ampère of Faraday afleiden (H9 & 10)
- Elektrisch/magnetisch veld berekenen a.d.h.v wet van Gauss of Ampère (H9)
- Golfvergelijking opstellen (H11)
- Dopplereffect (H11)
- Beginsel van Fermat => Wet van Snel (H12)
Algemene natuurkunde
Wiskunde | 1ste bachelor | Semester 2
Studiekiezer Studiefiche (nl) Studiefiche (en)Tips van studenten
Roel 1 jaar, 4 maanden geleden
Voor dit vak is het handig om je leerstof goed bij te houden. Zeker bij de hoofdstukken over elektriciteit en magnetisme maakt de leerstof veel gebruik van eerder geziene stukken, waardoor je anders wel eens verloren zou kunnen lopen. Wees ook zeker niet bang om vragen te stellen aan de professor!
Benjamin Huyghe 2 maanden geleden
Analyse II is één van mijn persoonlijke favorieten en is een stuk chiller dan haar voorganger analyse I. De concepten van Analyse II zijn vaak veel eenvoudiger dan verwacht maar laat je hier niet door vangen. Het examen steunt niet meer op bewijzen maar op diep inzicht in de leerstof. Zorg dus dat je alles uit de cursus echt wel goed begrijpt en neem hier voldoende tijd voor. Het theorie-examen is echt zeer pittig en kan wel vreemd geformuleerde/strikvragen bevatten: bekijk dus zeker examens van de vorige jaren op WiNA en houd zeker het hoofd koel tijdens het afleggen van het examen.
Voor de oefeningen is het vrij straight forward: je krijgt op het examen een oppervlakte- of drievoudige integraal, een differentiaalvergelijking met een matrix (zie H4: einde van onderzoekend leren) OF een oefening op Fourrierontwikkelingen en als je pech hebt nog een extra oefening uit een ander hoofdstuk. Dit meervoudig integreren vergt voldoende oefening, dus ga zeker naar de werkcolleges (ze helpen echt) en hou ze ook voldoende bij!
Nieuwe tip toevoegen
Je moet ingelogd zijn om een nieuwe tip toe te voegen.